ALLOS ART PROJECT


Πρόσκληση συμμετοχής σε νέους δημιουργούς στην θεματική
'Αυτό εδώ δεν είναι Τέχνη'

Η σειρά των έργων (8-20) αποστέλλεται στο allosartproject@gmail.com μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό και ένα σύντομο κείμενο

Το ερώτημα ως προς το τι είναι έργο τέχνης και τι όχι μπορεί να πάρει διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με την εποχή και με το ποιός κάνει το ερώτημα και το ποιός δίνει την απάντηση. Ποιός είναι ο ορισμός της Τέχνης, του έργου τέχνης, του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο σήμερα; Τι ορισμό θα δίνατε εσείς;


10/9/14
Στην σελίδα allos art project στο www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα του Ανάργυρου Δρόλαπα από την σειρά
'Is this art?'11/7/14
Στην σελίδα allos art project στο www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα του Ροντιόν Κατσάνοβ από την σειρά
'The real unreal'6/6/14
Στην σελίδα allos art project στο www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα του Χάρη Μαρκίδη από την σειρά
'Περιαστικές Προσεγγίσεις / Suburban Approaches'2/5/14
Στην σελίδα allos art project στο www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα της Χαράς Σκλήκα από την σειρά
'Σιωπή'26/3/14
Στην σελίδα allos art project στο www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα της Μαρίας Αθανασίου από την σειρά
'Ταξιδεύοντας'24/2/14
Στην σελίδα allos art project στο www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα του Θανάση Οικονόμου από την σειρά
'Τα δένδρα έχουν μνήμη...'20/1/14
Στην σελίδα allos art project στο site www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα του Λευτέρη Παρασκευαΐδη από την σειρά
'Το σκοτεινό χωριό'18/12/13
Στην σελίδα allos art project στο site www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα της Πόλυς Μαμακάκη από την σειρά
'...τη μέρα είμαι ένα τίποτα και τη νύχτα είμαι εγώ...'12/12/13
Στην σελίδα our view στο www.empealterity.com έχουν αναρτηθεί
οι εισηγήσεις της ομάδας στην Ημερίδα Φωτογραφίας της Εκδήλωσης
'Επιλέγω να... στην Τέχνη, στη Ζωή' που διοργάνωσε η ΕΜΠΕ29/11/13
Ομιλία της ομάδας στην Ημερίδα Φωτογραφίας της Εκδήλωσης
'Επιλέγω να... στην Τέχνη, στη Ζωή' που διοργάνωσε η ΕΜΠΕ21/11/13
Στην σελίδα allos art project στο site www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα του Παντελή Μπίμπη από την σειρά
'Εξανάσταση'29/10/13
Στην σελίδα allos art project στο site www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα του Βασίλη Τσαρνά από την σειρά
'σκιές από νερό'21/10/13
Στην σελίδα our view στο site www.empealterity.com
έχει αναρτηθεί απόσπασμα από την εισήγηση του Αλέξανδρου Πολίτη
'Η Μάσκα του Υπερήρωα και η Υποδοχή της από το Κοινό 
(Κόμικς-Πραγματικότητα)'11/10/13
Στην σελίδα our view στο site www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα της Ναταλίας Σταμοπούλου από την σειρά
'Τυχαία Επαναληπτική Επιλογή' 6/10/13
Η ομάδα θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο: 'Αυτό εδώ δεν είναι Τέχνη' στην Ημερίδα Φωτογραφίας που οργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών (πάρκο Ελευθερίας, μετρό Μέγαρο Μουσικής) στα πλαίσια της Εκδήλωσης με θέμα:
'Επιλέγω να... στην Τέχνη, στη Ζωή'

Περίληψη Εισήγησης
Σήμερα που οι αξίες και οι ορισμοί τίθενται σε αμφισβήτηση, που η κοινωνία και η ιστορία αμφισβητούν τις έννοιες έτσι όπως τις γνωρίζαμε, τίθεται εκ νέου το ερώτημα του προσδιορισμού του έργου τέχνης. Αυτό που θέλουμε να υποστηρίξουμε ως ομάδα δεν είναι να επιλέξουμε να βρεθούμε ή να ανήκουμε σε ένα ακαδημαϊκό ή μη κίνημα τέχνης ούτε να βρεθούμε στη λογική του έργου τέχνης ως καταναλωτικού αγαθού αλλά να επιλέξουμε να είμαστε εμείς μέσα από το έργο μας. Να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε όχι μόνο μέσα από τη δική μας τέχνη, αλλά και του άλλου και να κάνουμε μια καινούρια αφετηρία στο δρόμο της γνώσης του εαυτού μας και του κόσμου μέσα από τον καλλιτεχνικό διάλογο διαφορετικών μορφών τέχνης και των δημιουργών τους. 1/10/13
Στην σελίδα our view στο site www.empealterity.com
έχουν αναρτηθεί έργα της Άντζελας Ρουμπάνη από την σειρά
'Ένας τόπος πριν... ένας τόπος μετά...'
Ευχαριστούμε θερμά τον Μιχάλη Κυρζίδη, γραφίστα, για την ευγενική του προσφορά στην καλλιτεχνική δημιουργία του λογότυπου

 Ευχαριστούμε όσους παρακολούθησαν την πρώτη μας παρουσίαση-εισήγηση το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Etage Litteraire


'για την φωτογραφία και όχι μόνο'


Ναταλία Σταμοπούλου
Εικαστικός

Η πρώτη μας παρουσίαση γίνεται στα πλαίσια της Φωτογραφικής Ημερίδας της εκδήλωσης 'ΛΑΘΟΣ' της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ) και γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει να διευκρινίσουμε από την αρχή ότι είμαστε μια ομάδα τέχνης (που συμπεριλαμβάνει την φωτογραφία).

Θα ήθελα να αναφερθώ στα σημεία που μας οδήγησαν στην ίδρυση της ομάδας allos art project. 
Κατ' αρχήν η συνειδητοποίηση ότι στις ημέρες μας η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αλληλεπίδραση των επιστημών και των τεχνών.

Ένα ολοένα αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού, κάνει χρήση της τεχνολογίας -και μάλιστα εκαιδεύεται διαρκώς πάνω σε αυτή- για να έχει πρόσβαση στην γνώση και στην ταχύτατη απόκτηση της πληροφορίας που του χρειάζεται μια δεδομένη στιγμή. Το άτομο είναι βέβαια αυτό το οποίο θα κρίνει εάν η πληροφορία που δέχεται είναι αληθής ή εάν ανταποκρίνεται στο ερώτημά του.
Αποτέλεσμα της ταχύτατης μετάδοσης της πληροφορίας και της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η γνώση να μεταβάλλεται, να εμπλουτίζεται, να ξεπερνιέται και να αντικαθίσταται από νέα γνώση πολύ πιο γρήγορα απ' ότι είχαμε συνηθίσει έως τώρα -ίσως με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν που μπορεί να παρακολουθήσει-κατανοήσει-ελέγξει ως προς την ορθότητά της ή να αξιοποιήσει ο άνθρωπος.
Οι πανεπιστημιακές σπουδές σαφώς θέτουν τις βάσεις μιας επιστήμης ή μιας τέχνης, ειδικά όμως στις μέρες μας, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στην γνώση. 

Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι η ανάγκη ανθρώπων που προέρχονται από κάθε γνωστικό ή πολιτισμικό πεδίο, να εκφραστούν μέσω της Τέχνης (στην όποια της μορφή). Γνωρίζουν είτε μέσω των σπουδών τους (όχι απαραίτητα σχετικών με την Τέχνη) είτε εμπειρικά ότι αυτό που 'λένε' μέσω της Τέχνης είναι σημαντικό. Και το υποστηρίζουν με σειρά έργων. 

Δημιουργείται, όμως το εξής παράδοξο: 
Παρ' όλο που το έργο τους είναι σημαντικό δεν καταφέρνουν -για τον όποιο λόγο- να το δείξουν και άρα να συμβάλλουν στην εξέλιξη της Τέχνης μέσω του δικού τους βλέμματος. Για να ολοκληρωθεί η έκφραση του δημιουργού, δεν αρκεί να δημιουργηθεί το έργο· πρέπει και να επικοινωνήσει με τον κόσμο, να ιδωθεί, να αποτελέσει σημείο έμπνευσης ή έστω ελπίδας.

Ένα άλλο σημείο το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό· σημείο έναρξης και σύνδεσης με την Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας είναι η ανάδειξη της Ετερότητας. Μιλάμε για την διαφορετικότητα-μοναδικότητα του ατόμου που το οδηγεί, για τους δικούς του λόγους, να εκφραστεί μέσω του έργου Τέχνης. 
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντική η ύπαρξη ενός χώρου Τέχνης (ο χώρος Τέχνης της ομάδας allos art project θα είναι ηλεκτρονικός), όπου θα προβάλλεται η διαφορετικότητα. Κριτήριο συμμετοχής θα είναι το ίδιο το έργο. 

Σε προσωπικό επίπεδο είμαστε και εμείς νέοι δημιουργοί που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας νέος δημιουργός -και με την λέξη νέος δεν αναφερόμαστε στην ηλικία, είτε στην περίπτωση που τα εμπόδια αυτά προέρχονται από τον ίδιο του τον εαυτό είτε εάν αυτά προέρχονται από το εξωτερικό του περιβάλλον. Γνωρίζουμε πως ότι ακριβώς ισχύει για τους υπόλοιπους νέους δημιουργούς ισχύει και για εμάς, και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε την επικοινωνία μαζί σας με το να σας δείξουμε ηλεκτρονικά, τμήμα του έργου μας. Θα σας ζητήσουμε να μας κρίνετε κατ' αρχήν εσείς, βάσει του έργου μας, και εφ' όσον δείτε ότι σας 'λέει' κάτι να μας στείλετε την συμμετοχή σας.

 Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να κάνουμε λάθη, δεν είναι ίσως τυχαίο ότι η πρώτη μας παρουσίαση πραγματοποιείται στα πλαίσια της εκδήλωσης 'ΛΑΘΟΣ'. Όμως η ύπαρξη, η αποδοχή του και η διαμόρφωση τρόπου αντιμετώπισής του, είναι μέρος της εξέλιξης του ανθρώπου
Και κάτι τελευταίο, την ίδρυση και λειτουργία της ομάδας allos art project, την θεωρούμε ως στάδιο της προσωπικής μας εξέλιξης, που θα μας φέρει σε επαφή με έργο το οποίο διαφορετικά δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δούμε.Άντζελα Ρουμπάνη
Φωτογράφος, Πολιτιστική Συντάκτρια

Η ιδρυτική ομάδα του allos art project, οραματίστηκε έναν ζωντανό και εξελίξιμο καλλιτεχνικό διάλογο. Χωρίς να θέτει standards και να διαχωρίζει τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς, βάζοντας από την αρχή συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, εξαγγέλει ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού κόσμου.

Στηριζόμενη στην έννοια της Ετερότητας και στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του δημιουργού, παίρνοντας υπ' όψη την εδραίωση της τεχνολογίας στο σύγχρονο κόσμο ως κύριο μέσο επικοινωνίας, το allos art project συγκροτήθηκε με κύριο σκοπό να αναδείξει και να φέρει σε επαφή με το ευρύ κοινό, καλλιτεχνικές δημιουργίες που δεν έχει γνωρίσει μέχρι τώρα.

Σε ένα ανοιχτό κάλεσμα, το οποίο βασίζεται στην ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία, οι συμμετοχές δε μπορούν να αξιολογούνται λαμβάνοντας υπ' όψη μόνο συγκεκριμένες τάσεις και ρεύματα. Χωρίς να τα αγνοούμε, πιστεύουμε πως μια τέτοια μονομέρεια θα έκλεινε τους ορίζοντες της δημιουργικής έκφρασης και θα απέκλειε σπουδαία έργα από το διάλογο μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών που επιδιώκουμε.

Έχοντας όμως και επίγνωση της απαραίτητης οριοθέτησης που είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η ομοιογένεια του τρόπου συμμετοχής, τα τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν κάθε συμμετοχή είναι:

Η θεματική ενότητα του έργου
Η θεωρητική του υποστήριξη και
Η μελετημένη και συστηματική ενασχόληση με το θέμαΑθηνά Παραουλάκη
Φωτογράφος

Η ομάδα allos art project είναι μια ανοιχτή ομάδα που σας καλεί να συμμετάσχετε με το έργο σας. Ξεκινάμε με το μέσο της φωτογραφίας και προχωράμε με ενδιαφέρον προς όλα τα μέσα καλλιτεχνικής δημιουργίας εικαστικά και μη. Ενδιαφερόμαστε για τον λόγο και την ποίηση όπως και για πιο σύγχρονα μέσα: video art, κόμικς, γκράφιτι.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο καλλιτεχνών και φίλων που θα επικοινωνούν τις ιδέες τους μέσω του site της ομάδας allos art project (με newsletters, forum) και με αυτούς θα προχωρήσουμε σε καλλιτεχνικές δράσεις όπως εκθέσεις, workshops και εκδόσεις.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε με το έργο σας στέλνοντας email στο allosartproject@gmail.comEvi Peterson
Εικαστικός

Συχνά μεταξύ μας λέμε η ομάδα μας - η ομάδα μας... Μας ενδιαφέρει η διαδραστικότητα - ο δημιουργικός διάλογος της τέχνης με το κοινό. Στόχος μας, λοιπόν, είναι πολύ σύντομα ο κόσμος να νιώθει αυτήν την ομάδα δική του και μέσω αυτής να εκφράζεται, να αναδειχτούν νέοι καλλιτέχνες, νέες καλλιτεχνικές τάσεις, νέες προτάσεις - ιδέες κ.α.Αλέξανδρος Πολίτης
Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Η πρώτη παρουσίαση μας ως Allos Art Project γίνεται στα πλαίσια της Εκδήλωσης "Λάθος". Ελπίζουμε να μην αποτελέσει η προσπάθεια μας, μια λανθασμένη επιλογή.

Θα ήθελα με τη σειρά μου να εστιάσω στη χρονική στιγμή κατά την οποία επιχειρούμε το project, αφού πιστεύω πως σήμερα η εποχή είναι η καταλληλότερη για τους σκοπούς τους οποίους συγκροτήθηκε η ομάδα. Το γρήγορο internet και η ευρεία χρήση του, μπορεί πλέον να διευκολύνει τον καλλιτέχνη να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο κοινό. Αντιστοίχως, ο μέσος χρήστης του διαδικτύου έχει την δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε μια πληθώρα έργων, κάτι αδιανόητο για την προ-διαδικτύου εποχή. Την δυνατότητα αυτή θέλουμε να την αξιοποιήσουμε, προβάλλοντας έργα τα οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε συρτάρια και σκληρούς δίσκους.

Τα έργα ως πληροφορία απευθύνονται σε όσους τα αναζητήσουν και όχι μόνο, αφού σήμερα με την ευρεία χρήση των κοινωνικών δικτύων, η πληροφορία γίνεται έρεισμα αναζήτησης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως σεβόμενοι την δημοφιλία των κοινωνικών δικτύων, θα προσπαθήσουμε να έχουμε ενεργή παρουσία και εκεί.


η ομάδα allos art project θα παρουσιάσει τις ιδέες
και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της
στην Ημερίδα Φωτογραφίας στο πλαίσιο
της Εκδήλωσης ΛΑΘΟΣ
που διοργανώνει
η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας

εισήγηση

'για την φωτογραφία και όχι μόνο'

Ο χώρος της Τέχνης σήμερα διαμορφώνεται από έργα προερχόμενα από δημιουργούς διαφορετικών προσεγγίσεων-θέσεων-απόψεων, που συγκλίνουν όμως στα εξής σημεία: ανάγκη έκφρασης, χρήση της τεχνολογίας, αδυναμία προβολής του έργου τους.
Η ομάδα allos art project προτείνει την δημιουργία ενός Χώρου Τέχνης (κατα βάσει ηλεκτρονικού) με κριτήριο το έργο.


Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 5 μ.μ.
Booze Cooperativa
Κολοκοτρώνη 57
μετρό Μοναστηράκι 
είσοδος ελεύθερηallos art project

Η ομάδα allos art project αναδύθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας, η οποία μέσω της παρουσίας της στον χώρο της Τέχνης και του Λόγου μελετάει, καταγράφει και προβάλλει την διαφορετικότητα – ιδιαιτερότητα του Άλλου. 

Στην εποχή μας η πρόσβαση σε απομακρυσμένα σημεία – πολιτισμούς του πλανήτη αλλά και σε δυσπρόσιτα μέχρι τώρα πεδία γνώσης είναι γρηγορότερη παρά ποτέ. Παράλληλα ένα ολοένα αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού, προερχόμενο από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί μέσω της Τέχνης. 

Η ομάδα allos art project στηριζόμενη και αποδεχόμενη την έννοια της Ετερότητας ως προϋπόθεση δημιουργίας καθώς και της εξέλιξης της τεχνολογίας ως κομβικού σημείου συνομιλίας και αλληλεπίδρασης, έχει σκοπό να αναδείξει και να φέρει σε επαφή νέους δημιουργούς, οι οποίοι προτείνουν το προσωπικό τους βλέμμα στην Τέχνη ως άποψη του Κόσμου. 

Τα έργα θα αναρτώνται διαδικτυακά με σκοπό την ανάδειξη δημιουργών προερχόμενων από κάθε χώρο, ακαδημαϊκό ή μη, για τους οποίους το ίδιο τους το έργο θα φανερώνει την ουσιαστική θέση της Τέχνης στην Ζωή τους. 

Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιείται Έκθεση με επιλογή έργων από αυτά που παρουσιάστηκαν στο site της ομάδας και τα οποία κατά την άποψή μας συμβάλλουν στον δημιουργικό διάλογο και στην εξέλιξη της Τέχνης. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται workshops και θα εκδίδεται κατάλογος με τις συμμετοχές. 

Αρχικά η ομάδα allos art project θα αναδείξει δημιουργούς από τον χώρο των Εικαστικών Τεχνών, ενώ σε δεύτερη φάση θα συμπεριλάβει τον Λόγο στην Τέχνη, την Μουσική και σταδιακά όλο το φάσμα της Τέχνης. 

Καλούμε, λοιπόν, νέους δημιουργούς να υποβάλλουν τις εικαστικές τους προτάσεις συνοδευόμενες από ένα επεξηγηματικό σχόλιο και ένα σύντομο βιογραφικό.

η ιδρυτική ομάδα

Αθηνά Παραουλάκη Φωτογράφος
Evi Peterson Εικαστικός
Αλέξανδρος Πολίτης Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Άντζελα Ρουμπάνη Φωτογράφος, Πολιτιστική Συντάκτρια
Ναταλία Σταμοπούλου Εικαστικός    Τ  6972 029687με την Υποστήριξη